Handhaven versus Hufterig,…

La Rousse

In mijn boekenkast staat de Grote Nederlandse Larousse Encyclopedie.(25 boeken, druk 1977)  Wat jaren terug wilde ik de ruimte in de boekenkast vrijmaken. Per slot van rekening hebben we het internet met Wikipedia. Iets weerhield me destijds en sindsdien raadplaag ik toch weer met enige regelmaat mijn oude vertrouwde vraagbaak. Nieuwe dingen vind ik logischerwijs niet in mijn Larousse.  Sinds 1995 schaf ik de jaarlijkse supplementen niet meer aan.

Het “plaatselijke sufferdje” (zo noemde oud hoofdredacteur P.C. zijn Nieuwsblad van het Zuiden) meldde dat onze burgervader, die verantwoordelijk is voor de orde en veiligheid, 8 ton (800.000,00) gaat reserveren ter bestrijding van hufterig gedrag.  Dat klinkt natuurlijk heel positief, want al mijn elf vaste lezers en ikzelf, hebben een broertje dood aan hufterig gedrag.

De huidige internet gevonden betekenis van HUFTERIG;

https://www.encyclo.nl › begrip › HUFTERIG

Hufterig. 1) Boers 2) Lomp 3) Onbehoorlijk 4) Onbehouwen 5) Onbeleefd 6) Onbeschaafd 7) Onbeschoft 8) Ongemanierd 9) Onhoffelijk 10) Rillerig

De in mijn oude vraagbaak uit de vorige eeuw gevonden uitleg is best afwijkend;                                                                                                                      Hufter; Kaffer, Opschepper, Protser.                                                                              Hufterig; Rillerig; ik ben hufterig, Rillerig makend; Hufterig weer.

Een onverwacht aparte verklaring toen en nu, maar vergist de burgemeester zich feitelijk niet in beide verklaringen? Tegen het “rillerig weer” van de vorige eeuw kun je geen actie ondernemen of geld reserveren. Het weer doet toch wat het wil en niet alleen in April. “Kaffer” is intussen een verboden uitleg, lijkt me. Ik ben niet zo weg van Opscheppers en Protsers, maar om die vervelende eigenschappen te gaan bestraffen met gemeenschapsgeld lijkt me wat ver gaan.

Dus naar wat het internet nu definieert als  “Hufterig Gedrag”. Hoewel de uitleg “Rillerig” wel de eeuwwisseling en tand des tijds heeft overleeft zijn het nu vooral “On” woorden. Het is vooral iets niet in plaats van iets wel.  Boers lijkt me ook geschrapt te moeten worden. Waarom zou een beschaafde, beleefde, hoffelijke en gemanierde boer (2019) of Kaffer (1977) een sprekend voorbeeld van hufterig zijn?

Vraag is dan wat u en ik hufterig vinden en wat de burgemeester zou kunnen aanpakken met een reservering van bijna één miljoen?:                                                                        Vuil storten langs de weg, vuilcontainers en vuilnisbakken, fietsen/snorren/brommen op winkelpleinen, beledigende gebaren/geluiden naar medeburgers (m/v), geen voorrang geven in het algemeen en bij zebrapaden in het bijzonder, te hard rijden in woonstraten, geluidsoverlast, parkeren op invalideplaatsen, etc. etc.    Allemaal voor de term “Hufterig” geslaagd gedrag, wat we graag bestreden zien als oppassende brave, betrokken (Til)burgers.

Maar is dat simpelweg niet allemaal al verboden gedrag? Waar op gehandhaafd moet worden en waar terechte sancties op staan. Moet onze gewaardeerde overheid met zijn politiebrigade (70.000 m/v)  niet het ouderwetse handhaafwerk gaan doen. Wat ze deden toen hufterig meer zei over het weer (rillerig),…

dan over de mate waarin gehandhaafd werd,… ? (te weinig)

Stanislaus Leszczynski, Pools koning 1677-1766

Het geweten waarschuwt ons als vriend alvorens ons als een rechter te straffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *