Tilburg Bevrijdt!…

Dit weekend herdenkt ook Tilburg dat we 75 jaar geleden bevrijd zijn. In Nederland waren alleen de steden Maastricht en Eindhoven en wat buurtschappen, dorpen en gehuchten daaromheen eerder bevrijdt.  Tilburgs besloot in 2016 de oorlogsmonumenten bij elkaar te fluiten en te verzamelen in de tuin van het Factorium. Ik schrok daarvan als misschien net iets meer betrokken Tilburger.  Maar de spreekwoordelijke hazen hadden al in een zwijgend voortraject besloten nagenoeg  allemaal diezelfde richting in te lopen.  Er schrokken wel wat meer  betrokken Tilburgers, maar het bestuurlijke en ambtelijke establishment was nog te moe en amper bekomen van de commotie rond het te strippen/slopen stadhuis. 

Burgers die zich laten horen hebben vaak een vermoeiende impact op overheden en al zeker als ze aangeven een beetje verdrietig te worden van vlot genomen beslissingen op basis van uitsluitend rationele argumenten.  Bij de bewoners zit meer emotie over de stad dan bij de bestuurlijk- en bureaucratische  besluitvormers.  Zo besloten de “betreffende” instanties; gemeente, Oranje – en 4 en 5 Mei Comité, dat de viering van de bevrijding van de stad op 27 oktober geen doorgang meer zou vinden.   Om  “duidelijkheid”  te bewerkstelligen moest alles herdacht  worden op 4 en 5 Mei.  Zeker nu dan  alle monumenten ergens gezamenlijk op een achterafje stonden.  Wat ook  praktischer werd gevonden dan zo maar lukraak op verschillende plaatsen in de stad. Dat die monumenten met een reden en een aanwijsbaar respect  juist op die plaatsen midden  in de stad waren geplaatst werd gemakshalve vergeten en niet relevant gevonden.

Twee jaar op een rij is de bevrijding van onze stad gelukkig wel gevierd door een nieuwe stichting “Peace and Jam” waar ik een klein onderdeeltje van mag zijn. Zeker in het tweede jaar (2018) was mijn bijdrage minimaal, vanwege veel ziekenhuisbezoek dat jaar.  De herdenking was uitermate sfeervol georganiseerd en emotioneel ontvangen door circa 200 deelnemers. (Waaronder ik) Zowel het buitenprogramma (in de tuin bij de monumenten) als het binnen gedeelte. (in de grote zaal van het gastvrije Factorium)  Nu we dit jaar het 75e herdenkingsjaar hebben bleken  eind  vorig jaar  de oude herdenkers ook weer mee te doen bij deze extra herdenkwaardige versie.

Op www.wijherdenkenenvieren.nl  vind je alle activiteiten van Tilburg en ommelanden in de komende maanden. (tot en met 5 mei 2020) Op de dag zelf (zondag 27 oktober) is het Oranjecomité  ‘s middag actief met een gecombineerde Taptoe (circa 10 militaire kapellen incl. drums and pipes) en een stoet van 100 authentieke geallieerde  voertuigen.  Een stukje van die optocht, vooral de wat lichtere voertuigen maken een kleine omweg van de route naar de factoriumtuin omdat  daar de verzamelde oorlogsmonumenten staan te wachten op een verdiend eerbetoon. Daar is dan de jaarlijkse herdenking, georganiseerd door “Peace and Jam.”   Het traditioneel hijsen van de Tilburgse vlag , de last post, de start van een klokkenaubade (Heikese Kerk) een individuele bloemlegging door uzelf  (gesponsorde bloemen) , een re-enacting van de dankzegging van de burgemeester van destijds aan de bevrijdende troepen waaronder de Nederlandse Irene Brigade. De medewerking van diverse Tilburgse Scholen (jeugd is belangrijk, zo niet cruciaal bij dit soort historische herdenkingen) waaronder het Reeshof College komt vooral tot uiting in het avondprogramma in de theaterzaal van het Factorium en in de voorbereidingen.

Een druk en interessant programma van diverse herdenkers om de bevrijding van onze stad te herdenken (en een beetje te beleven) rondom en op 27 oktober.   

Erich Fromm Duits-Amerikaans filosoof & psycholoog.

Liefde is het kind van vrijheid, nooit dat van dominantie.

Origineel: Love is the child of freedom, never that of domination.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *